Voorlichtingsavond gereedschaps bibliotheek in Segbroek

Voorlichtingsavond gereedschaps bibliotheek in Segbroek (‘De Buurtschuur’)

 Op donderdag 13 december van 19.30 tot 21.00 uur wordt er een voorlichtingsbijeenkomst over ‘De Buurtschuur’ gehouden in wijkcentrum De Regenvalk, Regentesseplein 148, Den Haag. Aan de buurtbewoners van het Regentesse- en Valkenboskwartier (ReVa) wordt dan uitleg gegeven over het wat, waarom en hoe van dit gloednieuwe uitleenpunt voor gereedschap.

 ‘Die boormachine? Oh, die ligt daar maar…’
Onderzoek wijst uit dat een boormachine na aanschaf gemiddeld maar 16 minuten (!) in z’n leven wordt gebruikt: de rest van de tijd ligt het apparaat niks te doen. Dat is zonde! Deze spullen zouden véél efficiënter gebruikt kunnen worden door ze binnen één buurt te delen. Denk verder ook bijvoorbeeld aan: behangtafels, lijmklemmen, tuingereedschap enz. Buurtbewoners kunnen tegelijkertijd geld besparen wanneer zij dit soort materiaal niet hoeven aan te schaffen en gewoon (lekker dichtbij!) kunnen lenen. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee!

Oproep aan bewoners ReVa
Buurtbewoners worden van harte uitgenodigd om volgende week meer te weten te komen over De Buurtschuur en mee te denken over hoe De Buurtschuur het beste vorm kan worden gegeven:

1.     Heb je zin en tijd om vrijwilliger te worden (ruimte onderhouden, gereedschap inventariseren, opknappen, repareren, administratie bijhouden etc.)?
2.     Heb je gereedschap dat je niet meer gebruikt en wilt schenken aan De Buurtschuur?
3.     Geen van bovenstaande, maar heb je tips of opmerkingen: ze zijn heel erg welkom!

Overigens is er nog geen knoop doorgehakt over de definitieve locatie van de gereedschapsbiblio­theek. Dus hier kan ook nog zeker meegedacht worden.

 Achtergrond
De gemeente Den Haag heeft wijkbudget beschikbaar gesteld voor dit initiatief van buurtbewoner en ondernemer Jeroen Boon (Kiemkracht). Hij fungeert tevens als de projectleider van De Buurtschuur. Vanuit zijn bedrijf is hij adviseur en onderzoeker op het gebied van maatschappelijke initiatieven rondom groen, energietransitie en kringloop- en deeleconomie. Hij begeleidt bewoners en bestuurders bij veranderingsprocessen op dit gebied en probeert ideeën concreet om te zetten in sociaal-duurzame projecten. 

Eerder zette Jeroen ook de community ‘Segbroek Deelt’ op gericht op het stimuleren van delen in de wijk (‘deeleconomie’). Je zou kunnen zeggen dat De Buurtschuur in het verlengde hiervan ligt. Verder is Jeroen betrokken bij energiecoöperatie Zon der Gaslaan.

Jeroen over De Buurtschuur: “Het lijkt me fantastisch wannneer De Buurtschuur op termijn ook een belangrijke sociale rol zal vervullen in de wijk. Een plek waar mensen elkaar spreken, elkaar helpen, dingen van elkaar kunnen leren. Wellicht dat er straks ook workshops of naschoolse cursussen over duurzaam klussen in huis komen. Maar… laten we eerst dit uitleenpunt voor en door bewoners goed opzetten!”

Voor meer inhoudelijke informatie of het maken van een afspraak voor een interview kan altijd contact op worden genomen met Jeroen Boon via boon.je@gmail.com of 06 – 293 88 374.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *